Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

All your general support questions for OpenZFS on OS X.

Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Double K » Mon Aug 19, 2019 10:29 am

Previous system platform
MacPro with Sierra 10.12.6 + OpenZFS 1.6.1
Pools created on previous versions worked without issue.

Upgraded OpenZFS from 1.6.1 to 1.9.2 using Sierra installer PKG
Then upgraded Mac Pro from Sierra 10.12.6 to Mojave 10.14.6
Pools created on previous platform work without issue.

Created new Pool - POOL6x10TB-b - however on this pool having issues with Duplication of drive icons
Within that pool, created 4 ZFS filesystems.
See attached screenshot which shows iTunes, Music, Other, Server are duplicated within the new Pool;
Screen Shot 2019-08-19 at 2.02.38 PM.png
Screen Shot 2019-08-19 at 2.02.38 PM.png (423.35 KiB) Viewed 452 times


On the desktop, this appears as;
Screen Shot 2019-08-19 at 2.18.49 PM.png
Screen Shot 2019-08-19 at 2.18.49 PM.png (227.15 KiB) Viewed 452 times


And if I double-click one of those icons, this is what appears on the desktop;
Screen Shot 2019-08-19 at 2.21.00 PM.png
Screen Shot 2019-08-19 at 2.21.00 PM.png (286.9 KiB) Viewed 452 times


Any ideas how to fix?
Double K
 
Posts: 13
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:04 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Double K » Mon Aug 19, 2019 10:30 am

The .VolumeIcon.icns replaces the duplicate ZFS filesystems in the Finder window.
Screen Shot 2019-08-19 at 2.25.34 PM.png
Screen Shot 2019-08-19 at 2.25.34 PM.png (457 KiB) Viewed 451 times
Double K
 
Posts: 13
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:04 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby lundman » Mon Aug 19, 2019 5:01 pm

That is peculiar - does it happen only from create, ie, when if you export/import, does it sort itself out after that?
User avatar
lundman
 
Posts: 601
Joined: Thu Mar 06, 2014 2:05 pm
Location: Tokyo, Japan

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Double K » Tue Aug 20, 2019 5:25 am

lundman wrote:That is peculiar - does it happen only from create, ie, when if you export/import, does it sort itself out after that?


Persists after reboot (and the .VolumeIcons.icns files multiply like rabbits on the desktop)

Persists after export/import;
Screen Shot 2019-08-20 at 9.22.31 AM.png
Screen Shot 2019-08-20 at 9.22.31 AM.png (773.1 KiB) Viewed 433 times
Double K
 
Posts: 13
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:04 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Sharko » Wed Aug 21, 2019 11:14 am

I'm not qualified to dig into the specific issue of the icons, but I'm wondering if you should re-install the 1.9.2 ZFS package using the Mojave flavor? It was my impression that OpenZFS on OSX release packages were operating system revision specific, and if I'm reading your post correctly right now you're running the Sierra release of ZFS under Mojave.
Sharko
 
Posts: 90
Joined: Thu May 12, 2016 12:19 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby lundman » Wed Aug 21, 2019 4:29 pm

I wouldn't have thought reinstalling would do anything, the versions are practically all the same, just compiled for each OS in case there is some difference.

I'd be interested in seeing how it looks from shell, ie, output from "zfs list" "df -h" "mount". There should be just the one mount each, and it is Finder that is going wrong.
User avatar
lundman
 
Posts: 601
Joined: Thu Mar 06, 2014 2:05 pm
Location: Tokyo, Japan

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Double K » Wed Aug 28, 2019 2:32 pm

@lundman, here's the output;
Screen Shot 2019-08-28 at 6.27.21 PM.png
Screen Shot 2019-08-28 at 6.27.21 PM.png (610.56 KiB) Viewed 366 times


Per @sharko's recommendation, I uninstalled using "uninstall-complete.sh" and "uninstall-openzfsonosx.sh". Rebooted, no pools came up (and no zpool or zfs commands available)
Reinstalled using 1.9.2 Mojave installer, and get the same result.
Double K
 
Posts: 13
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:04 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby lundman » Wed Aug 28, 2019 3:43 pm

Ok, so no repeated mounts or doubling there. It is just about the icons. There is code in libzfs to create and copy the icons on mount, I wonder if that somehow goes wrong.

I could probably spit out a version without the icon code, for you to try if you wanted to. Or we can wait for Fusion to come out with a fix for running Catalina VM.
User avatar
lundman
 
Posts: 601
Joined: Thu Mar 06, 2014 2:05 pm
Location: Tokyo, Japan

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby Double K » Thu Aug 29, 2019 5:21 am

I'd be happy to test.

Note that it doesn't happen on the existing pools. Only on the new pool.
Old pool on the left - new pool on the right;
Screen Shot 2019-08-29 at 9.17.41 AM.png
Screen Shot 2019-08-29 at 9.17.41 AM.png (546.28 KiB) Viewed 346 times
Double K
 
Posts: 13
Joined: Mon Nov 06, 2017 3:04 pm

Re: Mojave 10.14 + OpenZFS 1.9.2 = Issue with Icons

Postby lundman » Thu Aug 29, 2019 11:55 pm

Only thing different between new and old pools would be the pool versions, ie, if old says it can be "upgraded". Which is shown with the "features" list in the last image posted. Hard to imagine one of those features making that happen though.
User avatar
lundman
 
Posts: 601
Joined: Thu Mar 06, 2014 2:05 pm
Location: Tokyo, Japan

Next

Return to General Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron